Veel logo’s bestaan uit beeld en tekst of zelfs alleen uit tekst. Jouw logo is vaak het eerste wat mensen zullen zien van jouw onderneming. Het kiezen van een font (lettertype) wat past bij wat jij uit wil stralen is dan ook erg belangrijk.
Maar het gaat natuurlijk verder dan alleen jouw logo, want ook op jouw website en andere communicatie zul je gebruik maken van een lettertype. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan dat van je logo, maar het moet elkaar wel aanvullen.
Ik neem je mee in de verschillende soorten fonts die er zijn, welke associaties ze oproepen bij mensen en waar je op moet letten bij het kiezen van jouw droomfont(s).
De verschillende soorten fonts
Wanneer je gaat zoeken naar verschillende soorten fonts zul je er een hoop tegenkomen. Grofweg zijn ze onder te verdelen in de volgende 3 soorten:
SERIF Dit zijn de lettertypes met een schreef. Een schreef is een dwarsstreepje dat aan het uiteinde van de letterlijnen staat. Deze fonts ogen klassieke of vintage en worden als conservatief, verfijnd en traditioneel ervaren. | Voorbeelden hiervan zijn Times New Roman of Rockwell.
SANS SERIF Je voelt hem al aankomen, dit zijn de fonts zonder schreef. Ze hebben een simpele zakelijke uitstraling en worden gezien als strak, modern en clean. | Voorbeelden hiervan zijn Arial of Poppins.
SCRIPT Dit zijn de sierlijke fonts, hieronder vallen ook de handschriften. Ze bestaan uit vloeiende lijnen en cursieve tekens. Het zijn sierlijke fonts die worden geassocieerd met de kenmerken vrouwelijkheid, elegantie, persoonlijk en benaderbaar. | Voorbeelden hiervan zijn Pacifico en Somthing Wild.
Op basis van wat jij wil uitstralen kun je binnen een bepaalde font-soort gaan zoeken naar de perfecte match voor jou. Werk je als fotograaf, dan zul je wellicht het persoonlijke willen benadrukken en dan is de keuze voor een Script font voor de hand liggend. Maar het kan natuurlijk ook zijn, dat jij juist zakelijke portretten maakt en wil uitstralen dat je netjes en nauwkeurig werk levert. Dan kom je misschien eerder bij een sans serif font uit. Kortom jouw stijl en wat jij wilt uitstralen is bepalend voor het soort font wat je kiest.
Waar je op moet letten
Je weet nu de grote verschillende tussen de fonts en welk gevoel een bepaald font kan oproepen bij mensen. Maar waar moet je nog meer op letten bij de keuze voor jouw droomfont?
Dikte | Niet alleen de soort, maar ook de dikte van het lettertype draagt bij aan de uitstraling. Zo staat een bold font krachtig en wat lichter/dunner font verfijnder en clean.
Meerdere fonts | Wil je van meerdere fonts gebruik maken in je branding, omdat je bijvoorbeeld een script font in je logo hebt of een afwijkend maar bijpassend font wil gebruiken in je communicatie. Kies dan voor niet meer dan twee fonts, om te voorkomen dat je branding rommelig wordt. Heb je een keuze gemaakt voor het font in je logo, maar weet je nog niet welke font je hierbij kunt gebruiken? Kijk dan eens op http://www.fontpair.co voor meer inspiratie. Hier worden de best passende combinaties voor je gemaakt.
Leesbaarheid | Houd rekening met de leesbaarheid. Een hele tekst in script font is moeilijk te lezen. Bedenk je daarnaast hoe de tekst overkomt wanneer deze heel groot of heel klein wordt weergegeven. Hoe leesbaar is hij dan nog?
Webfont | Je zult niet de eerste zijn die een mooi font uitzoekt, om er vervolgens achter te komen dat je het font niet online kunt gebruiken. Niet alle fonts zijn beschikbaar voor online gebruik. Om een font te gebruiken op bijvoorbeeld jouw website, is het nodig dat je gebruik maakt van de zogenaamd webfont. Kijk eens op de fonts.google.com voor verschillende (rechtenvrije) webfonts.
Licentie | En dan de laatste tip. Check hoe het zit met de licentie van het font. Niet alle fonts kun je zomaar gebruiken. De fonts op fonts.google.com zijn rechtenvrij, maar er zijn veel meer mooie fonts verkrijgbaar. En voor sommige zul je moeten betalen. Dit is vaak geen enorme investering, maar wel noodzakelijk om problemen te voorkomen. Dus check vooraf of je droomfont een licentie heeft en wat je er wel en niet mee mag na dat je de licentie heb aangeschaft.
Met bovenstaande informatie kun je met een goed gevoel een keuze maken voor jouw droomfont. Heb je toch nog twijfels of kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag verder.