Kleurenpsychologie wat is het?
Kleur speelt een belangrijke rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Het beïnvloed niet alleen onze keuzes maar ook ons humeur, houding en productiviteit. We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren als het om kleur gaat, maar toch is er een overeenkomst als het gaat om de uitwerking van de verschillende kleuren op jou als persoon. Dit alles wordt beschreven in de kleurenpsychologie.
Weten wat kleur met mensen doet is niet alleen belangrijk wanneer je een logo, huisstijl of branding gaat neerzetten voor je onderneming, maar komt zeker ook van pas als je actief bent op social media.
Wat doen kleuren met je?
Om je een idee te geven wat kleuren doen en hoe ze worden ingezet door verschillende bedrijven kijken we naar de Color Emotion Guide. De Color Emotion Guide rangschikt bekende bedrijfslogo’s in een regenboog van emoties en laat zien welke logo’s kleur gebruiken om een bepaalde emotie te koppelen aan hun merk.

Geel is optimistisch, de kleur van de zon. Het is makkelijk te begrijpen waarom geel gevoelens van optimisme, helderheid en warmte oproept. Geel is ook een rijke kleur; het doet denken aan goud en schatten. Een ander voordeel van geel is dat het, omdat het zo helder is, zelfs in een drukke omgeving kan opvallen.
Merken die een glimlach op het gezicht van de consument willen toveren, doen een beroep op de kracht van geel. Ze gebruiken echter niet allemaal geel op dezelfde manier. De gouden bogen van McDonalds zijn bijvoorbeeld kindvriendelijk en leuk, terwijl het bruine en gouden schild van UPS waardig en iets subtieler is.
Oranje is een kleur die niemand voorbij laat gaan zonder een kijkje te nemen. Het valt op in een menigte en stuurt een bericht dat zegt: “Ik ben niet bang om in het middelpunt van de belangstelling te staan.” Orange is creatief, jeugdig en enthousiast.
Oranje is een kindvriendelijke tint. De ‘sinaasappelspetters’ van Nickelodeon trekken de aandacht van jonge geesten over de hele wereld, en Fanta en Crush-sinaasappelsap lokken gemakkelijk mensen die wel van zoetigheid houden.
Wist je dat rood de hartslag van mensen kan verhogen als ze ernaar kijken? Het is een krachtige kleur die warm, opwindend, sexy en urgent is. Het is de kleur van bloed en romantiek, van stopborden en klassieke rozen.
Deze pittige tint werkt goed in de entertainmentindustrie. Nintendo’s logo heeft een eenvoudig lettertype en bijna geen afbeeldingen, maar het gebruik van rood zorgt ervoor dat het opvalt. Ook Netflix maakt gebruik van de kracht van rood; het logo is een eenvoudige rechthoek met vette letters.
Coca-Cola profiteert van de uitnodigende allure van rood. Het logo van het merk, in combinatie met de reclame van het bedrijf, maken van het drankje doet denken aan positiviteit en genegenheid.
Paars is de kleur van het koningschap. Het roept beelden op van grootsheid, rijkdom en mysterie. Merken gebruiken de koninklijke, ‘alles is mogelijk’ sfeer van paars om klanten aan te trekken die op zoek zijn naar een ervaring die een stap verwijderd is van het gewone.
Het Syfy-kanaal is een goed voorbeeld van een merk dat paars gebruikt. Ze koppelen de kleur aan een gedurfd, modern schreefloos lettertype. De combinatie past bij een zender die zich bezighoudt met grootse onmogelijkheden.
Paars draagt een gevoel van wijsheid met zich mee. Hallmark en Big Brothers Big Sisters gebruiken allebei paars.
Het enige wat je hoeft te doen is op een heldere dag bij de oceaan zitten of naar een onberispelijke lucht staren om te weten dat blauw een rustgevende kleur is. De oceaan en de lucht zijn ook machtig, als blauw. Blauw straalt inderdaad een gevoel van kracht, betrouwbaarheid en rust uit.
Technologiemerken zoals Dell, IBM, Intel en AT&T profiteren van de betrouwbare boodschap van blue; ze maken producten waar mensen dag na dag op vertrouwen. Ook merken die apparaten en machines verkopen houden van blauw; GE en Ford gebruiken het allebei.
Groen is sereen en vredig, en het brengt het idee van groei over. Veel merken die met hun producten omgaan met het milieu maken gebruik van groen. John Deere, Animal Planet en de Girl Scouts gebruiken allemaal deze kleur. Natuurlijk gaat de waarde van groen verder dan natuurgerichte bedrijven. Whole Foods maakt gebruik van het feit dat mensen groen associëren met gezondheid.
Zwart en wit zijn eenvoudig en elegant. Technisch gezien zijn zwart en wit geen kleuren. Zwart is de afwezigheid van kleur en wit is een combinatie van alle kleuren. Afgezien van technische details zorgen zwart en wit – samen met andere neutrale tinten – voor opvallende logo’s.
Zwart is professioneel en geloofwaardig, maar het kan ook scherp zijn.
Wit is schoon en puur. Door ze samen te gebruiken, ontstaat een logo dat tijdloos en mooi is. Nike en Puma gebruiken zwart voor een edgy vibe, terwijl kranten en andere publicaties zwart en wit gebruiken voor de balans en eenvoud van de combinatie.
Ook grijs speelt een belangrijke rol in de logowereld, vooral wanneer het wordt opgepoetst tot een zilveren afwerking. Autobedrijven zoals Mercedes-Benz en Honda gebruiken logo’s met zilver.
(bron:thelogocompany.net)
Wat kun je met kleurenpsychologie?
Nu je weet welk gevoel de kleuren oproepen bij mensen is het ook mogelijk kleurenpsychologie te gebruiken bij het maken posts en advertenties op social media. Zo kun je, wanneer je gaat voor een minimalistisch en innovatieve uitstraling, monochrome kleuren of grijstinten gebruiken, omdat deze jouw doelgroep het meeste zullen aanspreken en het juiste gevoel zullen geven. Wanneer je echter met je advertentie of post vertrouwen en kalmte wil uitstralen, kun je beter kiezen voor blauwtinten.
Kortom laat je niet alleen leiden door jouw huisstijl kleuren, maar kijk ook eens hoe je op een andere manier kunt inspelen op het gevoel van jouw doelgroep. Heb je hier vragen over of kan jouw logo, huisstijl of branding wel een update gebruiken? Stuur me dan een berichtje voor een gratis kennismakingsgesprek.
