Scherpe en onscherpe foto

Oei dat doet pijn…. Had je zo je best gedaan om een leuk bericht te maken voor op Facebook, is je foto wazig. Hij zag er in de preview goed uit, de resolutie is goed en toch krijg je de foto niet goed erop. Geen stress!

Ik leg je uit hoe het komt en wat je eraan kunt doen. Het is eenvoudiger dan je denkt.

Wat doet Facebook met mijn foto?

Facebook maakt gebruik van een eigen algoritme om te bepalen of een foto voldoet aan de eisen die ze hebben gesteld. Zo wordt de foto gescreend op verboden inhoud en daarnaast passen ze de afmetingen en resolutie van de foto aan. Dit doen ze zodat de foto niet te ‘zwaar’ is waardoor hij snel geladen kan worden en goed past in de daarvoor bestemde ruimte op Facebook. En daar gaat het mis. 

Facebook comprimeert namelijk alle foto’s die groter zijn dan 100 KB. Facebook doet dit snel en rigoureus. Een afbeelding is opgebouwd uit een x aantal pixels. Hoe meer pixel hoe meer details je ziet. Wanneer Facebook de foto verkleint gooit hij de overbodige pixels weg waardoor de details verdwijnen en de afbeelding dus wazig wordt. (Dit is even kortweg hoe het werkt. In zal binnenkort meer vertellen over wat het vergroten en verkleinen van een pixelbestand met het bestand doet.)

Wat kun je hier zelf aan doen?

Om te zorgen dat jouw foto’s er altijd scherp op staan moet je ervoor zorgen dat jouw foto’s voor je ze uploadt onder de 100 KB blijven. Facebook hoeft dan niets te comprimeren. Een scherpe foto blijft hierdoor ook na het uploaden scherp.

Foto’s verkleinen

Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want jouw foto’s zijn natuurlijk niet standaard kleiner dan 100 KB. Heb je een bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop dan kun je deze gebruiken om je foto’s te verkleinen. Werk je op een Mac dan kun je via Voorvertoning de grootte aanpassen. (Deze optie vind je onder extra’s.) Maar je kunt ook eenvoudig online jouw foto verkleinen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Dit kan bijvoorbeeld via https://tinyjpg.com. Check na het verkleinen het formaat en mocht het bestand nog niet klein genoeg zijn dan laat je Tiny JPG gewoon nog een keer voor je werken. 

Voor jou geen wazige foto’s meer op Facebook!

Heb je zelf nog tips of wil je wat anders kwijt? Laat dan je reactie achter.

Liefs Barbara

Gepost door:Barbara ontwerpt

Als grafisch vormgever help ik je om jouw ideeën tastbaar te maken. Dat kan zijn uitstralen waar jij als ondernemer voor staat met een mooie huisstijl, maar ook het vormgeven van jouw e-book of trainingsmateriaal. Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Waar jouw creativiteit stopt komt die van mij in actie. Benieuwd naar wat we samen voor elkaar kunnen krijgen? Stuur me een berichtje of bel me op 06 42 24 73 80.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s