Een afbeelding is een afbeelding toch? Deze reactie kreeg ik laatst toen ik een opdrachtgever vroeg om een ander bestand van zijn logo. Eerder had ik een logo ontvangen wat met de rechtermuisknop van de eigen site was gehaald. Geloof me, deze afbeelding had hij niet graag op zijn bilboard-advertentie willen zien.

Twee soorten bestanden 

Er zijn twee soorten grafische bestanden; pixel- en vectorafbeeldingen. Het door deze opdrachtgever aangeleverde logo is een zogenaamd pixelbestand. Deze bestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine pixels. Wanneer je inzoomt op een pixelbestand dan zie je deze pixels als blokjes verschijnen. Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. De resolutie wordt weergegeven in het aantal DPI (Dots Per Inch), oftewel het aantal puntjes per inch. Wanneer je een pixelafbeelding vergroot dan ga je de pixels zien wat zorgt voor een wazig en blokkerig beeld.

Daarnaast heb je vectorbestanden. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. Als een vectorbestand wordt vergroot dan wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Ten slotte worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Op deze manier kan een vectorbestand oneindig vergroot worden zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruitgaat.

Het bestand herkennen

Hoe herken je een pixel- of vectorbestand? Vectorbestanden worden meestal gemaakt in Adobe Illustrator en hebben meestal één van de volgende extensies: AI, EPS of PDF. Pixelbestanden, vaak opgemaakt in Adobe Photoshop, komen dan weer veel voor als JPG, TIFF, PNG, PSD of BMP-bestanden. 

Toch is een AI, EPS of PDF bestand niet altijd een vectorbestand. Dit kan gebeuren doordat er bijvoorbeeld een pixelplaatje (bv. JPG) geplaatst is in een Illustrator PDF, of was het oorspronkelijke bestand een pixelbestand wat vervolgens is opgeslagen als EPS. 

Hoe kun je dan zien welk bestand je voor je neus hebt? Als je zelf wil controleren of je een pixel of vectorplaatje voor je hebt. Zoom dan in op de afbeelding. Wanneer de afbeelding even scherp blijft, heb je een vectorafbeelding. Worden de pixels zichtbaar? Dan heb je een pixelplaatje voor je.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit verhaal? Laat een reactie onder dit bericht achter.

Liefs Barbara

Gepost door:Barbara ontwerpt

Als grafisch vormgever help ik je om jouw ideeën tastbaar te maken. Dat kan zijn uitstralen waar jij als ondernemer voor staat met een mooie huisstijl, maar ook het vormgeven van jouw e-book of trainingsmateriaal. Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Waar jouw creativiteit stopt komt die van mij in actie. Benieuwd naar wat we samen voor elkaar kunnen krijgen? Stuur me een berichtje of bel me op 06 42 24 73 80.

Een reactie op “Pixel of Vector, wat is het verschil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s