Je eigen bedrijf is een feit! Je hebt een plan, een naam en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar dan? Hoe kunnen mensen je vinden? Hoe zorg je ervoor dat je herkenbaar bent? Dit start voor velen met een logo. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met het ontwerpen van jouw logo, maar veelal schakel je de hulp in van een grafisch vormgever.
Een eerste gesprek
Een grafisch vormgever heeft de vaardigheden om een Logo en/of huisstijl te ontwerpen die past bij jouw bedrijf en jouw (potentiële) klanten.

Toch is het verstandig om je op een eerste gesprek met jouw vormgever goed voor te bereiden. Zorg dat je alvast hebt nagedacht over de volgende zaken:
- Wat wil ik uitstralen?
- Wie zijn mijn klanten/wat is mijn doelgroep?
- Hoe zien de logo’s van concurrenten eruit?
- Wat vind ik mooi of wat juist niet?
Bedenk goed wat je wilt uitstralen
Lever je exclusieve producten of ben je juist een prijsvechter? Wil je rust uitstralen of juist een energieke of actieve uitstraling. Wat je wil uitstralen hangt voor een groot deel af van jouw producten of dienstverlening. Vorm je hier een duidelijk beeld van en schrijf voor jeelf wat steekwoorden op.
Heb helder wie je doelgroep is
Wie wil je aanspreken met jouw logo? Een logo voor een speelgoedwinkel moet bijvoorbeeld een heel ander publiek aanspreken dan een logo voor een beautysalon. Wanneer je weet wie jouw klanten zijn of wie jouw doelgroep is dan kun je hier in het ontwerp al rekening mee houden, wat later mogelijk tot meer klanten kan leiden.
Kijk naar de concurrentie
Door te kijken naar wat anderen zich presenteren kun jij je een beeld vormen van wat past binnen de branche. Daarnaast kun je bepalen hoe je opvalt (zonder erbuiten te vallen) en kun je jezelf al een beter beeld vormen van wat je wel of juist niet mooi vindt.
Verzamel afbeeldingen
Kom je zaken tegen die je mooi vindt? Verzamel ze! Dit geeft richting aan het gesprek. Het is natuurlijk niet zo dat een vormgever deze informatie 1 op 1 gaat overnemen. Een goede vormgever is in staat om jouw voorbeelden en informatie te verwerken tot een passend en uniek logo. Hij of zij zal hierin mogelijk keuzes maken die in eerste instantie niet in lijn liggen met jouw verwachting. Maar die bijvoorbeeld zorgen voor een betere uitstraling of meer bereik binnen de doelgroep.
Naast deze zaken is het slim om de volgende punten te bespreken met jouw vormgever:
- Hoeveel ontwerpen krijg ik?
- Hoeveel correctierondes zijn er?
- Wat als de vormgever nu iets oplevert wat totaal niet past bij mij?
- Wat is inbegrepen in de prijs en wat niet?
- Maak samen een duidelijke planning
De eerste ontwerpen
Krijg je meerdere ontwerpen? Dan zijn dit vaak hele uiteenlopende ontwerpen. Dit wordt vaak gedaan om duidelijkere keuzes te kunnen maken en te kunnen zien welke richting de vormgever op moet met het logo.
Geef hier duidelijke feedback op. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kleur, de vorm, maar ook de uitstraling. Dit laatste is vaak wat lastig te omschrijven, maar probeer desnoods met voorbeelden je feedback te onderbouwen.
Correcties
Vaak kies je uit het voorstel één logo waar de vormgever mee verder gaat. Aan de hand van jouw feedback gaat de vormgever hier mee verder. Naar gelang het aantal afgesproken correctierondes herhaalt het proces van opleveren en feedback zich nog 1 of meerdere malen. Hoe beter jouw feedback en de vragen van de vormgever hoe minder correcties er nodig zijn om te een gewenst resultaat te komen.
Het definitieve ontwerp
Ben je tevreden over het voorstel? De vormgever zorgt ervoor dat jij alle bestanden krijgt die je nodig hebt voor de drukker, om te printen, voor online gebruik en in pdf.
Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen in dit proces? Neem dan gerust contact met me op.
